BELEDİYE REDİF KIŞLASINI İSTİYOR

1. Dünya savaşı sırasında bölgeden asker sevkiyatının yapılmasına hizmet eden ve askeri hizmetlerde kullanılan,  daha sonraları ise ilçenin eğitim faaliyetlerinde kullanılan 100 yıllık Redif Kışlası her geçen gün orijinalliğini yitiriyor.

İskilip Belediyesi’nin Mal Müdürlüğü ‘ne yazdığı yazıda şu ifadeler yer aldı: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut prosedürler ve ödenek yetersizlikleri sebebi ile  bu eserin restorasyonu ve  çevre düzenlemesinin yapabilmesinin çok uzun zaman alacağı büyük ihtimaldir . Ancak eserin yıpranma payı göz önüne alındığında her geçen gün bu tarihi dokunun aleyhine olmaktadır. 1980’li yıllarda yapılan restorasyon çalışması yapılan bazı yanlışlıklarla yarım kalmış üstelik bu da daha fazla yıpranmasına sebep olmuştur.

Bu açıdan amacına uygun  restorasyon projesinin hazırlattırılması ve  finansmanının karşılanması noktasında gerekli çalışmaları yapmak niyeti ile talebimizi yetkili kurumlara bildirdik. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesi sırasında  Belediyemizin Tarihi Kentler Birliği ‘ne üye olmasının sağlayacağı avantajlar da kullanılacaktır. Restorasyon sonrasında Redif Kışlası yine ilçemizin eğitim ve kültür faaliyetlerine hizmet etmeye devam edecektir. Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları sırasında askerlerin toplanma , eğitim ve sevk merkezi amacı ile kullanılan Redif  Kışlası’nın yok olmasına seyirci kalmak ihanet ölçüsünde gaflettir. Gerekirse Belediyenin bütün yatırım harcamalarını bu amaçla sarf etmekten çekinmeyiz. Her şeyin telafisi mümkündür ancak kaybolan tarih ve hatıraların asla…’ dedi.