İSKİLİP ŞANTİYE GİBİ

İSKİLİP SANAYİ SİTESİ ;

Ekonominin en önemli unsuru olan Küçük Sanayi Sitesi yazın tozdan, kışın çamurdan kurtulmayan zorunluluk olmayınca girilmeyen bir alandı. Buradaki esnafla görüşmeler yapıldı. Talepler dinlendi ve derhal çalışmalar başlatıldı. İskilip Belediyesi bu  yazının kaleme alındığı günlerde ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde Sanayi Sitesinde 12 bin metre karelik yolda asfaltlama, alan düzenleme faaliyetlerini tüm imkanlarını seferber ederek devam ettirmektedir. Çalışmalar çeşitli kurumlarla işbirliği içinde tamamlanma aşamasına gelmiştir.

İSKİLİP TOSYA KARAYOLU ;

2000 Yılında temeli atılan ve kısa süre devam eden, İskilip’i Marmara’ya bağlayan, 50 yıllık proje Belediye Başkanı Orhan Öztürk’ün yoğun diplomatik, bürokratik ve siyasi girişimleri ile ciddi ve hızlı bir çalışma temposuna kavuştu. Temel atımından bir süre sonra tamamen duran yol çalışmasının 16 kilo metrelik kısmı ihale edildi ve çalışmalar hemen başlatıldı. Yine Belediye Başkanının Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğü nezdinde bulunduğu girişimler sonucu 16 kilo metrelik kısım ihale edildi. Yol çalışması tüm araç ve personel desteği ile devam etmektedir. Bu çerçevede İskilip Elmabeli güzergahında başlatılan iyileştirme çalışmaları da kısa sürede tamamlanacaktır.

TOPLU KONUT EDİNDİRME PROJEMİZ ;

Uygun maliyetle Toplu Konut Edindirme amaçlı projemizin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Toplu Konut İdaresi ile yapılan çalışma sonucu tüm hazırlıklar Belediyemiz Meclisinin Ekim ayı olağan toplantısına sunulmak üzere tamamlandı. Toplu Konut İdaresinin yapacağı projede binalar en fazla 4 katlı ve 16 daireli olacak. Binalar projelendirilirken estetik bakış açısı, modern ve sosyal alanları olacak  şekilde düzenleniyor. İlk etapta 100 konut, orta ve uzun vadede de 500 konut yapımı hedefleniyor. Ücretlendirme de orta ve dar gelirlinin ev sahibi olabilmelerine imkan sağlayacak şekilde hazırlanmakta. Konut maliyetinin yüzde 25, yüzde 20, yüzde 15 gibi kısımları peşin alınacak. Kalanı da 10 yıla, yani 120 aylık taksitlere bölünerek ödeme kolaylığı sağlanacak.  Taksitler yıldan yıla memur maaşına yapılan zamma endeksli olarak artırılacak. Ayrıca, hükümetimizin bu taksitlendirmenin 20 yıla yayılmasına yönelik yasal düzenleme çalışması içinde oldukları bilinen bir gerçek olduğu düşünülürse İskilip’te konut sorunu kalmayacak. Bu yönde de imar işleri müdürlüğü tarafından imar arsası üretim çalışmaları sürdürülmektedir.

GELENEKSEL KÜLTÜR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR.

İskilip, bölgenin en eski yerleşim merkezi olması dolayısı geleneksel kültürün gelişmesine paralel olarak yöresel doğal gıda ürünlerinin sosyal yapıya yerleştiği bilinmektedir. Dünyada sadece İskilip’te özel ekiplerle yapılan ve saray yemeği olarak anılan

İskilip Dolması ile tamamen evlerde üretilen İskilip Turşusuna patent alma süreci başlatılmıştır. Bu çerçevede bu ürünlerin üretiminin artırılması, ambalajlanması, Pazar bulunması ve üreticiyi teşvik edici  düzenlemelerin yapılması noktasında yoğunlaşılmaktadır. Diğer yandan ağaç oymacılığı, sepet imalatı gibi evlerde gelişmiş olan sanat dallarının ekonomiye kazandırılması için çalışmalar uygulama aşamasına gelmiştir.

-Şaban Balcı-